Bestaat er malware voor de iphone?

 

Het is algemeen bekend dat het surfen op internet niet altijd volledig veilig is. Veel mensen besluiten dan ook om een virusscanner te installeren. Eén van de onderdelen waarom je een virusscanner installeert is om malware tegen te houden en onschadelijk te maken. Maar wat doet malware precies? En bestaat er wel malware voor de iphone en ipad?

Door schadelijke code toe te voegen aan schimmige sites of software wordt geprobeerd om je tablet of smartphone binnen te dringen. Op die manier kan degene die achter de malware zit besluiten om je systeem te blokkeren of bijvoorbeeld privacygevoelige bestanden naar zichzelf te kopiëren. In het laatste geval heb je het soms niet eens in de gaten als je besmet bent met malware. In het eerste geval merk je dit wel direct. Vaak krijg je dan een scherm te zien dat je eerst moet betalen voordat je systeem weer vrij komt. Echter is het geen verstandige beslissing gelijk te betalen. Dit komt voornamelijk omdat de hackers niet de beste bedoelingen met je voorheeft.

Vaak zitten er in allerlei reguliere software programma’s enkele beveiligingsgaten. Dit komt doordat de ontwikkelaar een fout heeft gemaakt, of doordat de gebruiker instellingen heeft aangepast. Op het moment dat malware makers op de hoogte zijn van deze gaten in de software kunnen zij daar een programma voor schrijven. Hoewel het besturingssysteem van Apple op zichzelf goed is afgedicht worden de meeste virussen door je zelf geïnstalleerd zonder dat je hier erg in hebt.

 


 

Deze programma’s gaat daarna bellen met dure nummers of proberen via je smartphone je computer en tablet binnen te dringen zo hier meer verbinding wordt gemaakt en zo vervolgt het zich weg naar het voglende slachtoffer die wie geïnfecteerd wordt dat hij of zij verbinding maakt met jouw computer met een usb stick of via email.

Daarnaast kun je ook besmet raken met malware doordat je schimmige sites hebt bezocht. Niet iedere site heeft zijn eigen beveiliging op orde, waardoor makers van malware redelijk eenvoudig je systeem binnen kunnen dringen als je zo’n site bezoekt. Een andere manier om een infectie op te lopen is door het illegaal installeren van software waar je niet voor betaald hebt. Doordat deze software niet van een gecontroleerde bron komt weet je niet precies wat er mee gebeurd is en wat je aan treft.

ios-malwareJe hoeft een besmetting niet altijd te merken. Dit kan doordat de malware niet gelijk begint met het uitvoeren van hetgeen hij geprogrammeerd is. Soms wordt de besmetting pas na enkele weken of zelfs maanden actief. Hierdoor is het lastig om gelijk te herkennen aan je iphone wanneer je besmet bent. Het beste kun je dit testen door een virusscanner te installeren. Op die manier scant de software je systeem op ongewone bestanden en ben je er in een vroeg stadium bij. Zo heb je ook de kans dat je malware ontdekt voordat het actief is.

Hoe kun je een virus van je Iphone verwijderen?

Je kunt je systeem laten testen door verschillende programma’s op schadelijke software als je vermoed dat je systeem besmet is geraakt. Echter kun je ook primitief je systeem laten scannen door een virusscanner app te installeren. Deze scanners zijn er ook voor gemaakt om je systeem weer schoon te maken en de malware te verwijderen. Het is helaas niet zo eenvoudig om simpelweg de geïnfecteerde bestanden te verwijderen en zo de besmetting kwijt te raken. De virusscanners zijn er op gemaakt om te ontdekken waar de besmetting zich precies bevindt en weet de malware op die manier onschadelijk te maken. Daarnaast weet de virusscanner ook precies hoe je persoonlijke bestanden zo goed mogelijk behouden kunnen blijven. In de meeste gevallen moet je namelijk je systeem opnieuw installeren om er zeker van te zijn dat de besmetting verwijderd is.