Hoe goed is een gratis virusscanner?

Gratis virusscanners, daar zijn er eindeloos veel van! Van de betaalde virusscanners zijn er overigens ook behoorlijk wat. Veel mensen vragen zich af of een gratis virusscanner goed is, of dat deze toch onderdoet voor een betaalde virusscanner. Het is een logische vraag, want uiteindelijk willen we niet betalen voor iets dat we ook gratis kunnen krijgen, maar we willen ook niet het risico lopen dat er schade ontstaat als gevolg van een virus.

 

gratis-virusscanners

 

Is de gratis antivirus even betrouwbaar als de betaalde versie?

Het is niet mogelijk om hier een direct antwoord op te geven, vooral omdat iedere gratis virusscanner anders is. We zullen moeten beginnen met een dubbel antwoord. Ja, een gratis virusscanner kan even betrouwbaar zijn als een betaalde virusscanner. Nee, lang niet alle gratis virusscanners zijn even betrouwbaar als de betaalde versies. Hoe weet je dan of de gratis virusscanner die jij op het oog hebt wel even betrouwbaar is als een betaalde versie? Het eerste waar je naar moet kijken is of de gratis virusscanner beschermt tegen wormen, spyware, malware en Trojaanse paarden. Als dit het geval is, dan ga je zeker al de goede kant op. Dan moeten er nog een aantal verschillen tussen de gratis en de betaalde antivirusscanners onder de loep worden genomen, zodat je ook hierop kunt letten bij het maken van je keuze.

 

De verschillen tussen de gratis en de betaalde beveiliging software

Betaalde virusscanners hebben in de meeste gevallen mogelijkheden op het gebied van back-up en bieden de mogelijkheid tot gegevensherstel. Bij gratis virusscanners is dit meestal niet het geval. Gratis virusscanners hebben lang niet altijd een antispamfunctie, een emailcontrole voor ontvangen bijlagen en een firewall, terwijl de betaalde antivirusscanners dit wel hebben. Betaalde virusscanners voeren vaak met grotere regelmaat updates uit en deze bieden je in de regel betere mogelijkheden op het gebied van beveiliging van je online privacy. Gratis virusscanners bieden je in de meeste gevallen geen extra protectie als het gaat om online shoppen of bijvoorbeeld internetbankieren. Tot slot hebben betaalde antivirusscanners vaak de optie tot ouderlijk toezicht en bestandsversleuteling. De meeste gratis virusscanners bieden deze opties niet.

 

Conclusie

Een eerlijke conclusie over wat nu beter is, betaald of gratis? Dan moeten we toch zeggen dat de betaalde virusscanners betrouwbaarder zijn. Echter, dit is zeker geen garantie. Een betaalde versie kan slecht zijn waar een gratis versie het veel beter doet. Het komt er allemaal op neer dat je goed onderzoek doet naar de kwaliteit. Wil je echt een optimale bescherming? Dan zijn de voordelen van een betaalde antivirusscanner het zeker waard om er een paar tientjes voor neer te tellen per jaar. Via deze homepage  kun je door klikken naar betaalde, gratis en online antivirus software.